Rejseorkesteret: Hvordan laver man et godt bal?

På Roskilde Spillemandsstævne fik jeg lejlighed til at lave et kort interview med Poul Bjergager, der er Nordisk Mester 2011 i folkemusik. Poul Bjergager spiller bl.a. i Rejseorkesteret, der spiller til bal  i Forsamlingshuset på Højbystævnet lørdag 8.september 2012 kl. 20.

Poul Bjergager fortalte, at det vigtigste, den nye folkemusikbevægelse i 1970´erne lærte af de gamle spillemænd, var at bygge ballet op i sæt. I det enkelte sæt er det vigtigt at slutte med de hurtige danse, så danserne kan sætte sig ned bagefter. Gennem de enkelte sæt i løbet af aftenen kan man bygge en spænding op, så danserne ikke har fået nok, men stadig har lyst til at danse videre, når sættet er slut. I det enkelte sæt skal der ikke være mere end 5-6 danse. Det er godt at lægge kredsdanse tidligt på aftenen, så danserne får hilst på hinanden, – og også sent i forløbet for at samle gulvet, – men ikke som den allersidste dans.

Rejseorkesteret har en bruttoliste med numre, når de spiller til bal. Bruttolisten danner udgangspunkt for aftenens program. Som orkester er det også vigtigt at læse gulvet med de erfaringer, musikerne selv har som dansere, slutter Poul Bjergager.

Rejseorkesteret har beskrevet orkesterets historie og idégrundlag på hjemmesiden   www.fiddling.dk/pages/rejseork_idegrundlag.html

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s